SMS-t vagy e-mailt küldenek az izraeli fák, ha megszomjaznak

2009. április 22. - 08:07 | Tech
A fák egy izraeli találmánynak köszönhetően sms-t vagy e-mailt küldenek a farmereknek, ha megszomjaznak - sőt akár maguk is eltekerhetik a vízcsapot.

Eran Raveh és Arieh Nadles, a Volcani Mezőgazdasági Intézet kutatója olyan berendezést fejlesztett ki, amely a fatörzsbe applikálva megméri annak belső elektromos vezetőképességét. A paraméter alapján a szerkezet megállapítja, hogy vízhiányban szenved-e a fa, és ha igen, mekkorában. A berendezés a fa vízellátottságát méri - olvasható az Israel21c angol nyelvű izraeli hírportálon.

A kutatók ugyanis rájöttek, hogy az Izraelben elterjedt igen gazdaságos csepegtetéses öntözési technika ellenére sok vizet pocsékolnak el. "Vízhiányban szenvedünk Izraelben, ennélfogva takarékosabb öntözési módszerekre van szükségünk" - hangsúlyozta Eran Raveh.

Az már csak egyszerű programozási feladat, hogy az információt sms-ben, e-mailben, faxon továbbítják-e a farmereknek - avagy a készülék automatikusan bekapcsolja az öntözőberendezést.

"A szerkezet egyaránt működik banán-, pálma vagy olajfa esetében. Jelenleg nagy fákkal dolgozunk, de csupán a beállítás finomításától függ, hogy apróbb fáknál is alkalmazható legyen a módszer" - közölte Raveh. Számításai szerint egy több ezer fát számláló ültetvényen a vízigény akár a felére mérsékelhető az izraeli módszerrel. Az sms-ező, e-mailező "intelligens" fák a gyerekek környezettudatos oktatásában is "részt vállalhatnak".

MTI

Címkék: fák, SMS