Görög NEM a Google Map-nek

2009. május 12. - 19:47 | Tech
A görög adatvédelmi hatóság nem engedélyezte a Google-nak, hogy kiterjessze az országra a Street View, azaz az utcakép-szolgáltatását, pótlólagos információt követelve a cégtől.

A görög illetékesek arra várnak választ, hogy a felvételek mennyi ideig őrződnek meg a Google adatbázisában, s milyen lépéseket tesz a cég az emberek személyiségi jogainak védelme érdekében. A hasonló jellegű görög utcakép-szolgáltatás, az ISP Kapou tevékenységét ugyanilyen indokkal korábban már felfüggesztették a hatóságok - olvasható a BBC hírei között.

A Google közleményében kijelentette, hogy nem ismeri minden részletében a görög adatvédelmi hatóság állásfoglalását, ám lépéseket tett a lakosság személyiségi jogainak a megóvására. "A Google nagyon komolyan veszi a magánszféra védelmét, ezt a célt szolgálja egyebek közt  az arcokat és a rendszámokat kitakaró szoftver. Ily módon biztosítjuk, hogy a Street View tiszteletben tartsa a helyi normákat, amikor a program elérhetővé válik Görögországban" - emeli ki a közlemény.

A Google már megkezdte a tárgyalást a görög illetékesekkel. A cég bízik benne, hogy sikerül meggyőzni a hivatalt, hogy a program egyaránt hasznára válik mind a görög felhasználóknak, mind az ország iránt érdeklődőknek, bárhol is éljenek a világban, akik ily módon virtuálisan bejárhatják Hellász nevezetességeit.

A Google Street View lényege, hogy az autó tetején lévő kameraállványból, lassú haladás mellett 360 fokban fényképezik körbe az adott területet, minden szegletéről sok-sok felvételt készítve. Ennek alapján egy panorámakép-rendszert hoznak létre, mely virtuális valósággá áll össze, s ily módon bejárhatóvá teszi az környéket. A fotók összeillesztve jelennek meg, kiegészülve a navigációt segítő kezelőfelülettel, így egy pontból kiindulva, lépésről lépésre végigjárható egy útvonal, felfedezhető egy kereszteződés.

mti