Oroszország növelte az űrutazások árát

2009. május 14. - 15:59 | Tech
A nemzetközi űrállomásra (ISS) induló űrutazásokért 2012-től 51 millió dollárt (37,4 millió eurót) kér Oroszország az amerikai asztronautáktól.

Ráadásul a NASA amerikai űrhajózási hivatalnak a jövőben a Szojuz típusú orosz űrhajókat kell igénybe vennie, mivel űrrepülőgépeit három évtizedes működés után jövőre üzemen kívül helyezi. Várhatóan 2014 előtt nem is építenek újabb amerikai űrkompot.

Anatolij Perminov, a Roskosmos orosz űrutazási hivatal vezetője elmondta, hogy az új orosz űrhajóról szóló tervek megvalósítása is késedelmet szenved, és 2010-re halasztódott a következő modell bemutatásának időpontja.

Közlése szerint amerikai partnereikkel megegyeztek, hogy 2012-től űrutazásonként 51 millió dollárt kapnak tőlük.

Oroszország 2006-ban még csak 21,8 millió dollárt kért az Egyesült Államoktól az ISS-ről való minden egyes visszaútért. Azóta egy űrturista "jegyének" az ára is emelkedett, méghozzá 20 millióról 35 millió dollárra.

A Roskosmos korábban azt mondta, hogy Charles Simonyi magyar származású amerikai milliárdos márciusi kirándulása volt az utolsó turistaút az ISS-re, mert a hivatásos személyzet hat főre történt bővítésével nincs több hely az amatőrök számára a nemzetközi űrállomáson. Kazahsztán azonban időközben törölte űrhajósának szeptemberi útnak indítását, így mégis megürült egy hely az ISS fedélzetén. Perminov most bejelentette, hogy ennek fényében a jövőben is folytatódnak az űrállomásra vezető turistautak.

(MTI)