Megkezdték utolsó űrsétájukat az Atlantis űrhajósai

2009. május 18. - 19:58 | Tech

Megkezdte az ötödik és egyben utolsó űrsétáját az Atlantis amerikai űrrepülőgép két szerelő asztronautája a Hubble űrteleszkópon.

John Grunsfeld és Andrew Feustel közép-európai idő szerint a kora délutáni órákban lépett ki a nyílt világűrbe. Az utolsó szerelési munka során újabb akkumulátorokat helyeznek el a 19 éve működő csillagászati megfigyelőállomáson. Emellett rászerelnek egy új tájoló rendszert, majd végül olyan acélbevonatú védőburkolattal látják az űrtávcsövet, amely a nap káros sugárzásától és a szélsőséges hőmérsékleti változásoktól óvja a Hubble-t.

Ha minden a terveknek megfelelően megy, akkor kedden az Atlantis robotkarja elengedi az űrteleszkópot, amely megújulva és a korábbinál korszerűbb műszerekkel ellátva folytathatja tevékenységét mintegy 600 kilométeres magasságban a Föld körül keringve. A remények szerint legalább öt, de lehet, hogy tíz éven át segíti még a csillagászokat a világegyetem távoli vidékeinek kutatásában. A Hubble utódát, a James Webb űrteleszkópot várhatóan 2013-ban indítják a világűrbe.

Az Atlantis hét űrhajóssal a fedélzetén a tervek szerint május 22-én száll le a floridai Kennedy űrközpontban. Addig azonban a legénység tagjai még egyszer átvizsgálják űrsiklójuk külső burkát, hogy megállapítsák, érte-e az Atlantist olyan sérülés, amely veszélyeztethetné a visszatérés biztonságát. Ha komoly sérülésre bukkannak, a földi központ az Endeavour űrsiklót küldi az Atlantis asztronautáiért. A Hubble ugyanis a Nemzetközi Űrállomáshoz képest magasabb és más hajlásszögű pályán kering, így vészhelyzet esetén a Atlantis utasai nem tudnak menedékre találni az űrállomáson.

MTI