A zene "táplálja" a koraszülött gyerekeket

2009. június 7. - 15:08 | Tech
Azokban a kórházakban, amelyekben zene szól a koraszülött részlegen, a csecsemők erőteljesebben gyarapodnak - állítják kórházi tapasztalatokat idéző kutatók.

Azt mondják, a zene hatására a gyerekek és a szülők nyugodtabbak, a kicsik súlygyarapodása gyorsabb, a kórházban töltendő idő pedig rövidül.

Egy kanadai kutatócsoport kilenc felmérést vizsgált át, és úgy találta, hogy a zene csökkenti az újszülöttek fájdalomérzését és segíti a szájon át történő táplálásukat. A zene jótékony hatással van a szívműködésre és a légzésre is.

A kanadai Alberta Egyetem kutatói azt elemezték, mi történik, ha olyan fájdalmas eljárások alatt, mint például a körülmetélés, zene szól. Azt is vizsgálták, hogy milyen hatással van a zene az etetés hatékonyságára, illetve milyen élettani hatása van, hogyan hat a viselkedésre.

A tanulmány szerzői szerint az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy a zene jótékony fiziológiai és magatartási hatásokkal bír, csökkenti a fájdalmas orvosi beavatkozások alatt a fájdalomérzést, de mindezt további, jól megtervezett kísérlettel kell igazolni.

A BBC News honlapján olvasható tudósítás szerint a felmérések során főleg altató dalokat szólaltattak meg a koraszülötteknek, de megesett, hogy énekesnő dalolt nekik "élőben" hárfa kíséretében, máskor meg a szívdobogás hangjaival és méhen belüli neszekkel egészítették ki a zeneszót.

A koraszülöttség - a harminchetedik hét előtti születés - az első hónapokban bekövetkező újszülöttkori halálozások 75 százalékáért felelős. Súlyos problémákat okozhat a gyermek későbbi fejlődésében, például agybénulást, süketséget, vakságot, krónikus tüdőbetegséget, tanulási és magatartási zavarokat.

Koraszüléshez vezethet egyebek között az anya dohányzása, a méhen belüli fertőzés vagy az ikrekkel való terhesség.

MTI/Para