Egy pohár vizet fogyasztó mosógép

2009. június 23. - 16:11 | Tech
Környezetbarát mosógépet fejlesztettek ki Nagy-Britanniában: a masina, amely egyetlen pohár vizet használ fel a mosáshoz, már a jövő évben a boltokban lehet.

A mosógépet a Leedsi Egyetem szakemberei tervezték, reményük szerint több milliárd liter víz felhasználását lehet majd megtakarítani vele. Vízfelhasználása kevesebb mint egytizede a hagyományos mosógépekének, energia-felhasználása pedig 30 százalékkal kisebb azáltal, hogy a mosóvizet több ezer piciny, újrafelhasználható műanyag golyó váltja fel, amelyek nedves közegben kiválasztják és magukba szívják a piszkot a ruhákból.

A technológiát kifejlesztő Xeros cég először olyan fogyasztóknak kívánja árusítani a mosógépet, mint szállodák vagy tisztítószalonok, mielőtt a háztartások fogyasztói számára is piacra dobná.

A mosógépben csak csekély víz és mosószer kell ahhoz, hogy megnedvesítse a ruhákat, fellazítsa a foltokat és vízgőzt hozzon létre azért, hogy a műanyag golyócskák dolgozni tudjanak. A mosóprogram végén a golyócskák egy hálóban összegyűlve a dobban maradnak, és száz alkalommal felhasználhatók.

A Xeros már aláírt egy megállapodást egy környezetbarát tisztítócéggel a technológia észak-amerikai terjesztésére - adta hírül a The Daily Telegraph honlapja (www.telegraph.co.uk).

MTI/para