Levél a frontról 64 év után

2009. június 24. - 16:40 | Tech
Kalandos utat követően végül szerdán célba ért egy 64 évvel ezelőtt a fronton kelt levél a Cseljabinszki területen lévő Miasszban két nappal június 22. után, amely Oroszországban a német támadás emlékére az emlékezet és a gyász napja.

A levelet Vlagyimir Moskin írta két kislányának, Ljuszjának és Linának a háború legvégén 130 kilométerrel Berlin előtt, 1945. április 15-én.

Az írást a lengyel Gorzóv Vielkopolskiban - az egykori német Landsberg an der Warthe városban találta meg Eva Andrzejevska, amikor lakása renoválása során szétszedték a régi cserépkályhát. Egy orosz nyelvet tanító tanárnőt kért meg a gyöngybetűkkel írt levél lefordítására, az pedig elküldte a levelet a Komszomolszkaja Pravda című orosz lapnak. A lap kedden számolt be a kalandos sorsú levélről, s szerdán jelentkezett a levél írójának egyik lánya, Lina (Lenina), aki elmondta, hogy egészségi állapota miatt korlátozottan alkalmasnak minősített papája a háborúban végig a második vonalban szolgált, s csak 1946-ban tért haza.

Még nyolcvanévesen is szaladt táncolni, s 83. évében, 1991-ben halt meg. Három gyereket, öt unokát nevelt fel, tanított és társadalmi munkát végzett, legnagyobb bánata pedig az volt, hogy a frontkatonáknak járó igazolványt nem kapta meg, mivel harci cselekményekben a papírok szerint nem vett részt.

Nagyobbik lánya, Ljuszja végül kiharcolta az igazolványt, s a 82 éves Moskin sírva fakadt az örömtől.

Lina és Ljuszja szerdán megkapta az Oroszországba immár elektronikus úton érkezett levelet, amelyről eddig nem tudtak, de Lina szerint úgy érezték, mintha újra édesapjukkal beszélgettek volna.

(MTI)