Egy nappal elhalasztották az Endeavour indítását

2009. július 11. - 19:27 | Tech
Legalább egy nappal elhalasztotta az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA az Endeavour űrrepülőgép vasárnapra virradóra tervezett indítását. A szombati bejelentés szerint a halasztásra azért volt szükség, mert a kilövőállás közelében, attól kevesebb mint egy mérföldre (1,6 kilométerre) az előző nap egy villám csapott be.

A mérnökök ellenőrizni akarták, vajon ez tett-e bármilyen kárt az űrrepülőgép, illetve a kilövőállás rendszereiben. S bár az első ellenőrzések nem mutattak semmilyen károsodást, a szakemberek további vizsgálatokat szorgalmaztak.

Az Endeavour indulását egy hónapon belül immár harmadszor halasztják. Első két alkalommal - még júniusban - a külső üzemanyagtartálynál észleltek hidrogénszivárgást.

Az űrrepülőn hét űrhajós - hat amerikai férfi és egy kanadai nő - utazik majd a Föld körül 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Fő feladatuk az lesz, hogy kiegészítő berendezéseket helyezzenek el az ISS-hez tavaly hozzácsatolt japán Kibo kutatómodul külső burkán.

mti/para


Címkék: Endevour, űrsikló