A magzat is emlékszik

2009. július 22. - 08:27 | Tech
Már a harminchetes magzat is legalább tíz percig emlékszik történtekre, derült ki holland kutatók tanulmányából. Ezek szerint az ember rövidtávú memóriája már az anyaméhben kifejlődik.

Jan Nijhuis, a maastrichti egyetem kutatója és kollégái mintegy száz egészséges várandós nő magzatának emlékezőképességét vizsgálták meg. Ebben az úgynevezett habituáció segítette őket. Ez azt jelenti, hogy tovább tart, míg hozzászoknak a babák egy új ingerhez, mint egy régebbihez. A magzatok reakcióit ultrahang segítségével követték nyomon.

A kutatók 30-38 hetes magzatokat vizsgáltak. Eredményeik arra utalnak, hogy már a harminchetes magzatoknak is van rövidtávú memóriájuk - írta a Der Spiegel című német lap internetes kiadása (www.spiegel.de). Amennyiben az első próbát követően tíz perccel újra szembesítették őket az ingerrel, jóval kevesebb időre volt szükségük, hogy hozzászokjanak. Így a harminchetes emberi magzat, úgy tűnik, legalább tíz percig emlékszik a vele megtörténtekre. A harmincnégy hetesek pedig még négy hét elteltével is emlékeztek.

A megdöbbentő eredmények hasznosnak bizonyulhatnak. A magzat agyi fejlődésének jobb megértése segíthet a zavarok korai felismerésében - írják a kutatók a Child Development című folyóiratban. Még az is lehetséges, hogy megfelelő terápiákat is ki lehetne fejleszteni.

MTI/para

Címkék: magzat, memória