Újabb lepkékkel lett szegényebb Csehország

2009. július 25. - 11:04 | Tech

Újabb lepkékkel lett szegényebb a cseh táj. Ez a most közzétett 2008-as állománytérképezési adatokból derült ki. A narancsszínű kéneslepke (Colias myrmidone) már 2007 óta nem került szem elé. Biztosan kihaltnak tekinthető immáron a kopt szerecsenlepke (Erebia aethiops) és a hegyi suhany (Lasiommata petropolitana) - derül ki a www.lepidoptera.cz internetes portálon megjelent eredményekből.

A lepkék fogyatkozása élőhelyük eltűnésére vezethető vissza, amely a szántók összevonásának következménye. Előfordulási helyeik - mint a mezsgyék, ugarok és virágos rétek - nagy része megszűnt.

A mezőgazdaság és az erdészet által elvégzett talajjavítás, lecsapolások következtében számos vizes élőhely szűnt meg, a rovarölőszerek és műtrágyák használata pedig az azokra érzékenyebb lepkefajokat kiszorította a művelt területekről.

A 2002 óta folyó hálózatos feltérképezés eredményei azt mutatják, hogy a Csehországban honos 161 lepkefaj közül 18, tehát 11 százalékuk pusztult ki. További tizenhat faj pedig eltűnőben van, mert előfordulási területe drámai mértékben lecsökkent. Hetvenhárom faj különböző mértékben veszélyeztetett. Csupán néhány fajnak sikerül a visszatérés a cseh tájakra.

mti/para


Címkék: lepkekert, pillangó