Kiszáradhat 2050-re a Colorado

2009. augusztus 2. - 09:55 | Tech
Kiszáradás fenyegeti az USA nyugati részének ütőerét, a Colorado folyót a jelen használata mellett - derül ki a Coloradói Egyetem kutatásából.

Több mint 2300 kilométeres útja során a folyó harminc millió embert lát el ivó- és öntözővízzel, Colorado államtól egészen a Kaliforniai-öbölig. A kutatás azt vizsgálta, hogyan hat a vízkészletekre az éghajlat változékonysága és a vízhasználat.

2000-ben a folyó által táplált víztározók 95 százalékig voltak tele. 2009-re ez az arány 59 százalékra csökkent. Ha az éghajlatváltozás tíz százalékkal csökkenti a Colorado folyó átlagos vízhozamát, mint ahogyan néhány tanulmány jósolja, annak az esélye, hogy teljesen kimerüljenek a víztározók, 2057-re meghaladja a huszonöt százalékot. Ha az éghajlatváltozás 20 százalékos csökkenést eredményez, erre ötven százaléknál is nagyobb lesz az esély - írja az Ecologist című brit folyóirat internetes kiadása (www.theecologist.org).

Átlagolva az éghajlatváltozás okozta száradás csaknem tízszer nagyobb veszélyt jelent a vízkészletekre, mint a lakossági fogyasztás okozta nyomás egymagában. A század közepére 50 százalék lesz annak az esélye, hogy bármelyik évben üresek legyenek a víztározók, ami hatalmas kockázat és kihívás a vízgazdálkodás számára - mondta Balaji Rajagopalan, a tanulmány szerzője.

A kutatók arra figyelmeztetnek: ez a helyzet attól függetlenül be fog állni, hogy jelenleg nagy a Colorado-vízrendszer vízhozama. A vízügyi szakembereknek ezért át kell gondolniuk a jelenlegi vízgazdálkodási gyakorlatot az elkövetkező pár évben, mielőtt jelentkeznek az éghajlatváltozás súlyosabb hatásai.

(MTI