A világ legrégebbi térképe

2009. augusztus 8. - 15:38 | Tech
A világ legrégebbi térképe, egy csaknem tizennégyezer éves kőlapocska került elő Spanyolország északi részén egy barlangból.

Az Universidad de Zaragoza kutatói tizenöt éve próbálják megfejteni, mit is rejtenek a karcolások egy alig 18 centiméter hosszú, 13 centiméter széles, és két és fél centiméter vastagságú kőlapocskán, amelyre 1993-ban bukkantak. A kutatók eredményeiket a Journal of Human Evolution című szaklap legújabb számában ismertetik - olvasható a The Daily Telegraph (http://www.telegraph.co.uk) online kiadásában.

A jelek szerint a karcolások a barlangot körülvevő hegyeket és a kanyargó folyókat ábrázolják. A hegyoldalon még a kőszáli kecskéket is feltüntette az őskori térképkészítő.

"Nem tudjuk, hogy mi célból készítették ezt a térképet, ám az nyilvánvaló, hogy igen fontos lehetett azok számára, akik 13.660 évvel ezelőtt ezt a barlangot lakták" - fogalmazott a kutatásokat irányító Pilar Utrilla.

Mint mondta, a térképen esetleg valamilyen módon feltüntették azokat a területeket, ahol gombászni lehetett, vagy madártojásokat lelni. Esetleg az akkori legfőbb nyersanyag, a szerszámkészítésre használt kovakő lelőhelyeit vázolták fel.

A kutatók szerint az sincs kizárva, hogy a kőtábla volt a fő mesemondó eszköz, de lehet, hogy segítségével tervezték meg a vadászatokat.

"Semmi hasonlót nem találtak sehol Európában" - hangsúlyozta a lelettel kapcsolatban Pilar Utrilla.

(MTI)

Címkék: barlang, térkép