Idén is a wiki a legnépszerűbb szócikk a wikipédián

2009. augusztus 28. - 08:41 | Tech

Naponta több mint 130 ezerszer kattintanak rá a wiki szócikkre a wikipédia nevű webes enciklopédián, amely ma már nem kevesebb mint 13 millió, a világ számtalan országából származó bejegyzéssel büszkélkedhet.

Az 50 legkeresettebb szócikk listájának második helyén a sokadik fénykorát élő Beatles zenekar áll, maga mögé utasítva ezzel a nem rég elhunyt Michael Jackson életéről és pályafutásáról szóló bejegyzést. Mivel az internetes lexikon cikkei között bármely regisztrált felhasználó szabadon kalandozhat, kiegészítve a már meglévő anyagokat, vagy akár újakat létrehozva, az üzemeltetők igyekeznek felhívni a figyelmet arra, hogy míg a régebbi bejegyzések jóval átfogóbbak és megbízhatóbbak, addig az újonnan született társaik sokkal több téves információt, és gyakran enciklopédiába nem illő tartalmakat hordoznak.

Szerte a világon ma nagyjából 10 millió bejegyzett felhasználója van az oldalnak, amely éppúgy értékes információkat tartalmaz az idén 7. helyen végzett Barack Obama elnökről, mint a 29. helyen álló újinfluenza-járványról. A leglátogatottabb szócikkek ötvenes listáját az éppen a média kereszttüzében szereplő sztárok (Rihanna, Megan Fox), a mozis kasszasikerek (Transformers, Gettómilliomos, Alkonyat), a népszerű sorozatok (Hősök, Dokik), a történelmi személyiségek és a jelentős események (Adolf Hitler, második világháború), valamint a közvéleményt foglalkoztató egészségügyi problémák alkotják - írta a The Daily Telegrapch című brit lap a Wikistics internetes oldal adataira hivatkozva.

Míg 2008-ban ugyancsak a wiki kifejezésre kattintottak rá a legtöbbször naponta, addig az akkor másodikként végzett YouTube idén csak az ötödik helyezett lett. Rosszabbul járt azonban Sarah Palin és John McCain, akiknek neve már fel sem tűnt az idei listán. Nagy népszerűségnek örvendenek továbbá a szexuális vonatkozású szócikkek, illetve a különböző közösségi portálok (Facebook, Twitter), videómegosztó oldalak (YouTube), és keresőfelületek (Google).

mti/para


Címkék: wikipedia