Elindították a Discoveryt

2009. augusztus 29. - 13:19 | Tech
Kétszeri halasztás után szombaton reggel elindították a floridai Kennedy Űrközpontból a Discovery amerikai űrrepülőgépet.

Kedden egy váratlan vihar miatt napolták el az indítást. A szerdai start pedig azért maradt el, mert időközben egy üzemanyagszelep meghibásodását észlelték.

A mostani start az előre kijelölt időpontban, rendben zajlott le.

A Discoveryn hét űrhajós utazik a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő Nemzetközi Űrállomásra (ISS). A legénység egyik tagja svéd: az Európai Űrügynökséget (ESA) képviselő Christer Fuglesang.

A Discovery főként tudományos berendezéseket és a huzamosabb időn át az ISS-en tartózkodó asztronautáknak szánt használati eszközöket - új hálófülkéket, egy futópadot és egy fagyasztóládát - szállít az űrállomásra.

Az utat 13 naposra tervezik. Az űrhajósok összesen háromszor lépnek ki a nyílt világűrbe, hogy szerelési és karbantartási munkákat végezzenek az űrállomás burkán.

A mostani csapat egyetlen női tagja, az amerikai Nicole Scott nem tér vissza társaival a Földre, hanem felváltja honfitársát, Tim Koprát, és fedélzeti mérnökként dolgozik egy ideig az űrbázison.

(MTI)

Címkék: Discovery, NASA, űrutazás