Miniszterelnöki szintű képviseletek a koppenhágai klímacsúcson

2009. november 26. - 19:45 | Tech
Kína miniszterelnöki szinten fogja képviseltetni magát decemberben Koppenhágában az éghajlatvédelemről szóló nemzetközi csúcstalálkozón - jelentette be csütörtökön a pekingi külügyi szóvivő.
"Reméljük, tisztességes és ésszerű megállapodás születik" a találkozón - fűzte hozzá a szóvivő, de nem részletezte Ven Csia-pao (Wen Jiabao) miniszterelnök koppenhágai programját.

Kína képviselői "nem fogják engedni, hogy üres politikai deklarációval érjen véget a jövő hónapban megrendezendő koppenhágai klímacsúcs" - mondták a kínai sajtóban, köztük a China Daily című angol nyelvű napilapban megszólaltatott szakértők. Csak egy "lényegi tartalmú" megállapodás lesz elfogadható - hangsúlyozzák Pekingben.

A kínai álláspont szerint a nemzetközi közösség már elfogadta, hogy a gazdag, fejlett országoknak a széndioxid-kibocsátás jelentős mértékű korlátozását előíró célt kell meghatározniuk a maguk számára. Az eddigi megállapodások alapján pedig úgy veszik, hogy a különböző nemzetek már döntöttek: egy hatékony rendszer keretében tőkét és technológiát biztosítanak a szegényebb országoknak. A fejlődőknek ugyanakkor - e technika és technológia birtokában - megfelelő lépéseket kell tenniük a globális felmelegedés mérséklése érdekében - teszik hozzá a kínai szakértők.

Korábban már napvilágot látott az a pekingi álláspont, hogy - a nagy nyomás ellenére - Kína Koppenhágában nem tesz magára nézve kötelező vállalást a szennyezőanyag-kibocsátás csökkentésére vonatkozóan.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy az 1997-es kiotói egyezményt felváltó új éghajlatvédelmi megállapodást dolgoznak ki Koppenhágában, de az elmúlt hetekben szakértők nagy része már úgy vélte, jó, ha sikerül megállapodni egy később - valamikor a jövő évben - megkötendő megállapodás tervezetében.

ENSZ-források szerint több mint negyven államfő jelezte részvételét a csúcson, amelyet december 7-18 között rendeznek meg a dán fővárosban. A washingtoni Fehér Ház korábban már bejelentette, hogy Barack Obama amerikai elnök is részt vesz a találkozón.

 - mti/para -