Veszélyben a Wikipédia?

2009. november 26. - 12:01 | Tech
A Wikipédia, az internetes szabad enciklopédia 49 ezer önkéntes szerkesztőt veszített 2009 első negyedében, tízszer többen hagyták ott az oldalt, mint az előző év azonos időszakában - derül ki egy egyetemi felmérésből.

Az oldal multimédia tartalmakra szakosodott brit részlege, a Wikimedia UK szerint a szerkesztők elvesztése nem jelenti azt, hogy az oldal bajba került volna. "A Wikipédia egyáltalán nem haldoklik, az oldalon közölt információk szabadon terjeszthetők, tehát az eddig felkerült szócikkek örökké ott lesznek" - magyarázta Michael Peel a Wikimedia UK munkatársa hozzátéve, hogy üdvözlendő az együttműködés múzeumokkal, melyek valódi szakértőkkel gazdagíthatják a szerkesztői gárdát.

A szerkesztőcsökkenésről készült felmérést Felipe Ortega, a madridi János Károly Király Egyetem (Universidad Rey Juan Carlos) kutatója közölte, aki szerint a létszámfogyatkozás problémákat okozhat az oldal működésében. "Ha ez a tendencia a következő egy-két évben is folytatódik, bizonytalanná válhat a projekt sorsa" - hangsúlyozta a kutató.

A nyolc évvel ezelőtt alapított, bárki által szabadon szerkeszthető Wikipédia 260 nyelven mintegy 13 millió bejegyzést tartalmaz. Az internet egyik legnépszerűbb oldalaként havonta 65 millió látogatót vonz.

MTI

Címkék: internet, wikipedia