A kiberbűnözés világbajnoka Kamerun

2009. december 6. - 12:10 | Tech
A McAfee informatikai cég 27 millió honlapon végzett felmérése szerint a kameruni - vagy legalábbis a .cm kiterjesztésű - webhelyek jelentik a legnagyobb veszélyt a többi internetező számára.
A McAfee által tesztelt .cm-es portálok több mint feléről derült ki, hogy kétes vagy éppenséggel bűnös tevékenységet folytatnak, például olyan rosszindulatú szoftvereket tartalmaznak, amelyek elősegítik a jelszó ellopását vagy a kéretlen üzenetek tömeges elindítását - jelentette a Le Messager című kameruni lap online kiadásában.

A kiberbűnözők azért kedvelik Kamerunt, mert a .cm kiterjesztés nagyon hasonlít a világhálón legsűrűbben használt .com kiterjesztéshez. Amikor az utóbbit ütik be, gyakori hiba, hogy kihagyják az "o" betűt. A kiberkalózok ezért céltudatosan hozzák létre az olyan nagy forgalmú portálok kameruni hasonmásait, mint a Facebook, a Yahoo vagy a Google. Amikor egy internetező a .com kiterjesztésű webhelyet keresve véletlenül a .cm kiterjesztésű oldalra jut, a gépe máris veszélybe kerül.

Néhány évvel ezelőtt a .cm kiterjesztést már heves kritikák érték az úgynevezett Agoga-ügyben, amelyet ugyancsak a .com kiterjesztésű keresések eltérítésével vádolták. Ma a helyzet még rosszabb, mivel a .cm webhelyek jelentős része rejt rosszindulatú szoftvert, amely mások programjait veszélyezteti.

- mti/para -