...és mégis melegedik!

2009. december 10. - 17:44 | Tech
Több mint 1700 brit tudós állt ki közös közleményben a klímatudomány alapvető eredményeinek helytállósága mellett.
A tudósok leszögezték: meggyőzőnek találják azokat a tudományos bizonyítékokat, melyek szerint a globális felmelegedés valós jelenség, és elsősorban az emberi tevékenység következménye.

A tudósok a közös állásfoglalással a klímatudomány iránti közbizalmat kívánták erősíteni, miután a közelmúltban kirobbant e-mailbotrány felerősítette a klímaszkeptikusok - az emberi tevékenység előidézte klímaváltozás tényét tagadók - hangját.

A média által climategate-ként emlegetett ügy háttere, hogy november végén kiszivárgott a Kelet-Angliai Egyetem Klímakutató Központjában dolgozó egyes tudósok több ezer e-mailből álló elektronikus levelezése. Klímaszkeptikusok szerint a levelezés egyes szakaszai arra utalnak, hogy a kutatók manipulálták, illetve elrejtették az adatok egy részét, valamint megpróbálták meggátolni a klímaváltozás tényét megkérdőjelező kutatások nyilvánosságra kerülését.

Az elmúlt napokban többek között Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Radzsendra Pacsauri, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) vezetője is felszólalt a klímatudomány eredményeinek védelmében. Amerikai republikánus körök azonban "tudományos fasizmust" emlegetnek és független vizsgálatot követelnek az ügyben.

Ugyancsak csütörtökön a hamburgi Német Klímakutató Központban (DKRZ) hivatalosan üzembe helyeztek egy szuperszámítógépet, amelynek segítségével az éghajlat változásait modellezik tudósok. "Ez a legnagyobb teljesítményű számítógép, amely kizárólag a klímatudomány vizsgálatait segíti elő" - mondta az eseményen Annette Schavan német oktatás- és kutatásügyi miniszter.

- mti/para -