Virtuális templomok az interneten

2009. december 14. - 09:49 | Tech
A templom előterében önkéntesek fogadják az érkezőket. A zenekar rázendít, a lelkész kész mindenkivel külön imádkozni az istentisztelet alatt, sőt az úrvacsora elvégzését is irányítja. A hívek e-mail- és a Facebook közösségi portálon használt címeket cserélnek, hogy kapcsolatban maradhassanak egymással. Mindebben nem is lenne semmi meglepő, ha nem az interneten, egy virtuális templomban történne.

Mostanában a számítógépes világhálón "épülnek" a leggyorsabb ütemben a templomok. Egyre több gyülekezet hoz létre ilyen tartalmú internetes oldalt, amelyek szerepe messze túlmutat a heti istentiszteletek közvetítésén. Teljes mértékben interaktív, felszentelt lelkipásztorral, chat programmal rendelkező portálokról van szó, amelyek lehetőséget nyújtanak a biblia tanulmányozására, egyéni és közösségi úrvacsorára. (A nézők ilyenkor saját kenyerüket, borukat vagy vizüket használják a képernyő előtt.) Az egyik ilyen honlapon az olvasók például klikkeléssel fogadhatják el Krisztust megváltójuknak. Egy floridai templom lelkészei az interneten keresztül már két alkalommal "távolsági keresztelést" is végeztek.

"Mindennek az a célja - mondta Brian Vasil, az említett floridai templom lelkésze az AP amerikai hírügynökségnek -, hogy az emberek ne úgy érezzék, otthonukból pusztán tétlen szemlélői az eseményeknek, hanem az hassa át őket, hogy maguk is cselekvő részesei azoknak".

A virtuális szentélyek megjelenése a templom, az egyház, az istentisztelet fogalmának újragondolására készteti a keresztény híveket. Az erről zajló vita meglehetősen összetett, teológiai témákat, hagyományt és olyan kulturális kérdéseket is feszeget, mint például: miként kellene imádkozniuk a keresztényeknek, milyen viszonyt kellene ápolniuk egymással. Még az internetes "templomfejlesztőket" is megosztja, hol van az a határ, ameddig elmehetnek. A keresztelést például sok lelkész csak személyesen hajlandó elvégezni. A virtuális templomok legkérlelhetetlenebb bírálói azzal érvelnek, hogy az igazi keresztény közösség megköveteli a hívek személyes kapcsolatát. A honlapok ezért az ő szemükben nem többek "vallási gyorsételeknél" vagy "felhígított kereszténységnél".

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: internet, templom, vallás