Rétisasvédelmi tervet dolgoznak ki Duna-menti országok

2010. január 17. - 15:24 | Tech
Védelmi tervet dolgoznak ki Duna-menti országok nemzeti parkjai a következő három évben a rétisaspopulációk megóvása, gyarapodása érdekében.
Parrag Tibor, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) természetmegőrzési osztályvezetője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a projektben Ausztria, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia érintett nemzeti parkjai vesznek részt. Jelenleg a rétisasokkal kapcsolatos problémák, a rájuk leselkedő veszélyek felmérése folyik, ezt egy közös adatbázis létrehozása, gyűrűzési akciók szervezése, a rendszeres tapasztalatcsere, s a madarak megmentésében már bevált módszerek bevezetése követi.

A természetvédelmi osztályvezető utalt rá: a Duna teljes hosszán mintegy 300-400 pár rétisas fészkel, ebből 200 pár Magyarországon, többségük a folyó Szekszárdtól délre eső területén él. A védelmi terv keretében fészkelési időszakban területkezelési intézkedésekkel gondoskodnának zavarásuk minimalizálásáról, s igyekeznek megakadályozni, hogy a példányonként egymillió forint eszmei értékű ragadozók mérgezésnek essenek áldozatul.

Parrag Tibor rámutatott: az elmúlt években nemcsak Magyarországon, hanem Ausztriában is emelkedett a mérgezésben elhullott rétisasok száma, s ez a probléma a többi országban is jelentkezhet. A méreg olyan döglött állatok elfogyasztott húsán keresztül jut a madarak szervezetébe, amelyeket a gazdálkodók többnyire rókáknak helyeznek ki a földeken. Ausztria éppen ezért azt tervezi, a magyarokhoz hasonlóan atropinnal látják el természetvédelmi őreit, így próbálva megmenteni a mérgezést szenvedett madarakat.

Az atropin önmagában nem csodaszer. Akkor hatásos, ha a mérgezett madarat időben megtalálják, s a szert a bőre alá fecskendezik, majd ezt a műveletet a későbbiekben többször megismétlik. A tavaly bevezetett módszerrel azonban már három rétisast sikerült megmenteni a DDNP területén.

Parrag Tibor beszámolt arról, hogy a rétisasvédelmi terv egy nagy Dunai Parkok elnevezésű pályázat része, amelyet a hét ország nemzeti parkjai az Európai Unió regionális fejlesztési alapjától nyert forrásból finanszíroznak. A pályázat célja, hogy együttes akciókkal erősítsék a Duna-menti területek természetvédelmét, azon belül rehabilitálják a vizes élőhelyeket, turisztikai fejlesztéseket valósítsanak meg.

- mti/para -