A Skype a legnagyobb nemzetközi szolgáltató

2010. január 20. - 10:01 | Tech
A távközlési cégek nem kis bánatára egyre inkább a Skype-hoz fordulnak a külföldről hazatelefonálók - derül ki egy felmérésből.

"A Skype a legnagyobb nemzetközi szolgáltatóvá nőtte ki magát" - mondta Stephan Beckert, a TeleGeography piackutató elemzője.

A Skype a világon bárhol az internetre kapcsolódó számítógépek között ingyenes beszélgetést tesz lehetővé, a vezetékes telefonokra indított hívásokra pedig a hagyományos telefonálási költségek töredékéért van lehetőség.

A piackutató adatai szerint az utóbbi 25 évben a hagyományos telefonokon keresztül bonyolított nemzetközi hívások összességében évi 15 százalékos növekedést mutattak, az utóbbi két évben azonban a növekedés 8 százalékra lassult. Beszélgetési időben ez azt jelenti, hogy 2007-ben 376 milliárd percet telefonáltak a világon, 2008-ban pedig 406 milliárd percet.

Összehasonlításként a Skype felhasználók egymás közötti hívásai 2008-ban 51 százalékkal növekedtek, 2009-ben az előzetes számítások szerint 63 százalékos növekedés mellett 54 milliárd percet beszélgettek.

A Skype jelenleg 520 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. A fizetős szolgáltatást azonban csak kevesen használják közülük, ezért a cég 2008-as 551 millió dolláros bevétele még mindig csak szerénynek mondható. A vállalat reményei szerint éves bevétele két esztendőn belül érheti el az egymilliárd dollárt.

MTI/para

Címkék: Skype, telefonálás