A hormonpótlás növelheti az asztma kockázatát

2010. február 8. - 15:06 | Tech
A kizárólag ösztrogénalapú hormonpótlás növelheti az asztma kialakulásának kockázatát a menopauza után - közölték hétfőn francia és mexikói kutatók.

Egy 12 éven át tartó tanulmányban 58 ezer nő egészségét követték nyomon Franciaországban, a vizsgálat összefüggést talált egyes női nemi hormonok és az asztma között.

A kutatást végző francia és mexikói szakemberek úgy találták, hogy a hormonpótlást nem kapott nőkhöz képest azoknál, akik alkalmazták ezt a kezelést, 21 százalékkal nagyobb eséllyel fejlődött ki asztma. A kockázat növekedése még nagyobb volt azoknál, akiknél kizárólag az ösztrogén hormont pótolták. Ez utóbbi csoportban 54 százalékkal volt nagyobb az asztma kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik soha nem kaptak hormonpótlást - közölték a British Medical Journal Thorax című szakfolyóiratában a franciaországi Gustave Roussy Intézet és a mexikói Instituto Nacional de Salud Publica szakemberei.

Eddig is feltételezték a szakemberek, hogy az asztma előfordulási gyakorisága és a szervezet hormonszintje között kapcsolat van. Gyakrabban bukkan fel az asztma fiatal lányoknál a nemi érés után, súlyossága változik a menstruációs ciklus és a terhesség során is, a menopauza után pedig csökken az esetek száma.

A hormonpótló terápiák alkalmazása csökkent 2002 óta, amikor egy tanulmány rámutatott arra, hogy előnyei mellett (például a hőhullámok enyhülése, a hüvelyszárazság megszűnése) számos hátránya is van, növelheti a petefészekrák, az emlődaganat, a szélütés és egyéb egészségügyi problémák kockázatát. A másik oldalon is születnek azonban új érvek: egy múlt héten közzétett tanulmány szerint a hormonpótló terápiát használó nők körében ritkábban fordult elő vastagbélrák.

A most megjelent tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy a hormonpótlás megkezdése előtt az életminőségben elérhető előnyöket és az esetleges egészségügyi kockázatokat elemezve, azokat mérlegelve érdemes dönteni a terápiáról.

mti/para