Megszívja a Toyota?

2010. február 17. - 19:46 | Tech
Több tucat per indul az Egyesült Államokban a Toyota ellen a japán kocsik gyártási hibája következtében elszenvedett károk miatt. A múlt hét végéig összesen 44 csoportos keresetet nyújtottak be állami és szövetségi bíróságokon - mondta a kártérítési pereket összehangoló Tim Howard jogász, egyetemi professzor a The Financial Times című lapnak.

Howard a kártérítési összeget 3,6 milliárd dollárra becsüli. Az ügyeket jelenleg egy San Diego-i bíróság kezeli. A testület első lépésként - március 25-én - kijelöli azt a bíróságot, ahol egyesítik a pereket és lefolytatják az eljárást.

A felperesek egy része a Toyoták meghibásodásával összefüggésbe hozott halálesetek miatt követel kártérítést. Mások a hibás kocsikkal okozott anyagi kár megtérítését követelik. A harmadik nagyobb csoportba olyan Toyota-tulajdonosok tartoznak, akik az autó értékének csökkenése miatt fordulnak bírósághoz - mondta Tim Howard, a bostoni Northeastern University tanára a londoni lap szerdai beszámolója szerint.

A japán gyártó január 21-én jelentette be, hogy az Egyesült Államokban visszahív több millió kocsit bizonyos modellek váratlan gyorsulása miatt. Szerdán a páratlan visszahívási akció elérte a világ legnépszerűbb modelljét, a Toyota Corollát: a céghez érkezett panaszok miatt vizsgálni kezdték a típusnál rendszeresített szervokormányt, mert a bejelentések szerint vezetés közben nehezen forgatható a kormánykerék - közölte a Toyota minőség-ellenőrzésért felelős alelnöke.

mti/para