Kényszerpihenőre mennek a San Franciscó-i villamosok

2010. március 28. - 09:47 | Tech

Javítási munkálatok miatt rövid időre kivonják a forgalomból a San Francisco jelképének számító különleges villamosokat. A Cable car-nak is nevezett közlekedési eszközök elhasználódott sínjeit és kábeleit sürgősen fel kell újítani - mondta el Kristen Holland, a város közlekedési hivatalának munkatársa a San Francisco Chronicle című helyi lapnak.

A három történelmi kábelvasút közül elsőként a California streeten közlekedőt állítják ki a forgalomból január és július között 2011-ben. Ezt követi majd a Powel street vonala, ahol naponta ezernyi turistát szállítanak a szerelvények a dimbes-dombos területen át a belvárosból a Fisherman's Wharf-hoz. A javítási munkálatok ideje alatt buszok helyettesítik a Cable car munkáját.

Utoljára az 1980-as évek közepén kerültek csaknem két teljes évre pihenőpályára a villamosok San Franciscóban. Akkor a teljes kábelrendszert kicserélték.

A világon egyedülálló közlekedési rendszer 17 kilométernyi útvonalán évente több mint tizenkét millió utast szállít. A kocsikat egy acélkötél hajtja, amely az útburkolat alatt a sínaknában folyamatosan mozgásban van.

A járművet 1873-ban állították forgalomba Andrew Hallidie angol bevándorló ötlete alapján.

mti/para

Címkék: villamos, San Francisco