Kómájában elfelejtette az anyanyelvét, de megtanult németül

2010. április 13. - 19:22 | Tech
Tökéletes némettudással ébredt kómájából egy 13 éves lány Horvátországban, viszont elfelejtett horvátul. A lány csak 24 órán át volt eszméletlen, felébredése óta képtelen anyanyelvén megszólalni. Németül ugyan tanulgatott korábban - könyveket olvasott, német nyelvű tévéműsorokat is nézett -, ám messze nem tudott folyékonyan társalogni a nyelven. Most viszont tökéletesen beszéli a németet.

A spliti kórház orvosai egyelőre nem tudnak magyarázattal szolgálni.

"Sosem lehet tudni, hogy az agy miként reagál ilyen traumára. Természetesen vannak elméleteink, de a beteg személyiségi jogai miatt jelenleg nem mondhatunk többet" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap Dujomir Marasovicot, a kórház igazgatóját.

"Régen az ilyen eset csodának minősült volna, de mi jobban szeretjük azt hinni, hogy van rá ésszerű magyarázat, csak még nem leltük meg" - hangsúlyozta Mijo Milas horvát pszichiáter. Emlékeztetett arra, hogy nem egy hasonló eset történt már a világban, mások is feléledtek úgy kómájukból, hogy idegen nyelven beszéltek, sőt akadtak, akik ókori - egyiptomi vagy babiloni - nyelven szólaltak meg.

sita/para