Spanyolország éghajlata melegszik a leggyorsabban az északi féltekén

2010. április 14. - 18:10 | Tech
Az elmúlt három évtized során Spanyolországban emelkedett a leggyorsabban a hőmérséklet az északi féltekén elterülő országok közül - derült ki a helyi környezetvédelmi hivatal megrendelésére készített tanulmányból.

Spanyolországban 1975 óta minden évtizedben 0,5 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet, ez pedig "50 százalékkal meghaladja az északi félteke többi nemzeténél tapasztalt átlagot" - olvasható az éghajlati változásokkal és előrejelzésekkel foglalkozó Clivar kutatóhálózat spanyolországi részlege által készített tanulmány.

A szakemberek előrejelzései szerint a 21. század végére Spanyolországban 6 Celsius-fokkal lesz magasabb a nyári, és 2-3 Celsius-fokkal fog emelkedni a téli átlaghőmérséklet, miközben a csapadékmennyiség csökken. Az ország Atlanti-óceánnal határos partjainál évente 2 milliméterrel, a Földközi-tenger felé eső oldalán pedig 1,2 milliméterrel emelkedett a tengerszint a 20. század második fele óta.

Teresa Ribera, az ország klímaváltozási államtitkára "igen meggyőzőnek" nevezte a tanulmány előrejelzéseit.

A kontinens legszárazabb földterületeivel bíró Spanyolországra ráadásul még a sivatagosodás is komoly veszélyt jelent, amely a szakértők véleménye szerint jelenleg az ország területének közel egyharmadát fenyegeti. Az Ibériai-félszigeten elterülő állam az egyik legnagyobb szőlőtermelő nemzet Európában. A gyors ütemű éghajlatváltozás miatt azonban a szőlőtermelők egy része már így is kénytelen árnyékolni a gyümölcs ligeteit és hőálló gabonafélék termesztésébe fogni, vagy egyenesen a hűvösebb hegyoldalakra költözni.

A Spanyolország és Franciaország között természetes határt képező Pireneusok gleccserei is zsugorodni kezdtek a melegedés miatt, valamint a nedves területek és a lagúnák is pusztulásnak indultak - figyelmeztetnek olyan természetvédelmi csoportok mint a Greenpeace.

mti/para