Földön a Discovery

2010. április 20. - 17:31 | Tech
A Discovery űrrepülőgép ma 9:08 órakor (közép-európai idő szerint 15:08) landolt a floridai Kennedy Űrközpontban.
Ezzel befejezte utolsó előtti misszióját, amelynek fő célja az volt, nyolc tonna anyagot, a hűtőberendezéshez szükséges nagy mennyiségű nitrogéngázt, az olasz Leonardo modul kísérleteinél nélkülözhetetlen hét állványt vigyen fel a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A Discovery amerikai űrsikló helyi idő szerint április 5-én 6:21 órakor (közép-európai idő szerint12:21) indult s útjára a floridai Cape Canaveral melletti űrállomásról. Az űrsikló fedélzetén négy férfi és három nő volt: Dottie Metcalf-Lindenburger, a 34 éves volt tanítónő, Stephanie Wilson, az űrmissziók 43 éves veteránja, továbbá a 39 éves japán Naoko Jamazaki, aki 1996 óta ténykedik ezen a területen. A legénység parancsnoka a 48 éves Alan Poindexter, a másodpilóta a 41 éves Jim Dutton, s tagja a missziónak az 50 éves Rick Mastracchio és az egy évvel idősebb Clay Anderson is. Az árállomáshoz április 7-én közép-európai idő szerint 9:44 órakor kapcsolódott, ebben az időben négy hölgy is volt az állomáson, ami eddigi rekord.

A Discovery utasai tíz napot töltöttek az űrállomáson, közben Clayton Anderson és Rick Mastracchio három sikeres űrsétát tett. Az úrhajó személyzete majdnem minden feladatát sikeresen teljesítette, de a hűtőrendszerben probléma jelentkezett - ezt egy későbbi küldetés során orvosolják. Az antenna is meghibásodott, de ez nem okozott fennakadást, csak lassította az adatok Földre sugárzását. Egyébként a Discovery útja a tervezettnél két nappal hosszabb volt.

A Discovery számára ez a 38. űrút, utoljára 2010. szeptember 16-án indul útnak az ISS-re, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a tervek szerint idén szeptember végéig kivonja a forgalomból a jelenlegi űrsiklóparkot. A Discovery, Endeavour és Atlantis űrsiklók ezután múzeumba kerülnek, a Discoveryt a washingtoni Smithsonian National Air and Space Museumban láthatják majd a látogatók.

SITA/para

Címkék: Discovery, űrkutatás