Felgyorsítja a csontnövekedést egy természetes anyag

2010. április 29. - 14:16 | Tech
Az emberi testben természetes módon termelődő fehérje képes felgyorsítani a csontnövekedést, így új utat kínál a törések gyorsabb gyógyulására - közölték szerdán amerikai kutatók.

Megállapították, hogy a fehérje olyan jelet küld, amely aktiválja a csontokban lévő őssejteket, hogy új csontszövetet hozzanak létre. Eredményüket a Science Translational Medicine című szaklapban tették közzé.

Bár a kutatás egérkísérletekkel zajlott, a kis emlősöknél ezen a területen nagyon hasonló biológiai folyamatok zajlanak le, ezért a szakemberek úgy vélik, hogy emberekre is érvényes lehet. "Úgy hisszük, hogy stratégiánkban ott a terápiás lehetőség, amely képes felgyorsítani és javítani a szövetgyógyulást többféle összefüggésben is" - mondta Jill Helms kutatásvezető, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa.

A Wnt jelű fehérjét már több állatban megtalálták korábban, ám gondot okozott, hogy nehéz vele dolgozni, mert vízoldhatatlan. Helms és kutatócsoportja kidolgozta annak módját, hogy a fehérje darabjait bejuttathassák liposzómákba (apró zsírcseppekbe), így aztán lehetőség nyílt aktivitása tesztelésére állatkísérletekben.

A tesztben lyukakat fúrtak az elaltatott egerek csontjaiba, majd "befecskendezték" a Wnt fehérjét tartalmazó liposzómákat. Megfigyelték, hogy ekkor a sérülés helyén osztódni kezdtek az őssejtek, gyorsabban alakultak át csontképző sejtekké, így a liposzómákkal kezelt csonthiány rövidebb idő alatt gyógyult be. A fehérjével kezelt egerek három nap elteltével 3 és félszer több új csonttal rendelkeztek, mint a többi egér.

A kutatók szerint a Wnt fehérjét más szövetek is felhasználják regenerálódásukhoz, így közreműködhet többféle szövet és szerv gyorsabb helyreállításában. Azt tervezik, hogy a megközelítés alkalmazhatóságát hamarosan bőrsérüléseknél, szélütés és szívroham utáni állapotoknál is tesztelik.

A Wnt fehérje segítségével helyreállított szövetek ráadásul hegesedés nélkül gyógyulnak, így a szövetek funkcionalitása nagyobb mértékben állhat helyre.

MTI/para