Negyven év felett jó hatással van a szexre a testedzés

2010. április 29. - 11:04 | Tech
A testedzés nemcsak a középkorú férfiak szívére, de szexuális teljesítőképességére is kedvező hatást gyakorol - állapították meg ausztrál tudósok.
Korábbi kutatások már kimutatták a kapcsolatot a merevedési zavarok és a depresszió között, de a Rob MacLachlan professzor vezetésével elvégzett vizsgálat most először igazolta, hogy a férfiak reproduktív egészségügyi rendellenességei számos egyéb tényezővel is magyarázhatók.

A BMC Public Health weboldalon a közelmúltban publikált tanulmány szerint szoros kapcsolat van a fizikai aktivitás hiánya és a merevedési zavar, valamint a tesztoszteronhiány között.

A tanulmány a cukor-, a szív- és az érrendszeri betegségeket is összefüggésbe hozza a merevedési zavarral. Azt is megállapítja, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás, az alsó húgyúti tünetek és az androgénhiány között. (Az androgén a férfi nemi hormonok összefoglaló neve, amelyek közül a tesztoszteron a domináns.)

"A merevedési zavar olyan, mint a kanári a szénbányában: olyan betegségeket jelez, amelyek tünetei még nem észlelhetők" - jelentette ki McLachlan professzor, a Prince Henry Institute kutatója és az Andrology Australia igazgatója.

Az elemzés javasolja, hogy az orvosok beszéljék meg reproduktív egészségük állapotát is a krónikus betegségben szenvedő páciensekkel, akiket például cukor-, szív- vagy érrendszeri betegségekkel, illetve magas vérnyomással kezelnek.

A professzor hangsúlyozta, hogy a férfiak számára nagyon fontos fenntartani a jó fizikai állapotot és az aktív életmódot egészen idős korukig.

A tanulmány egy 2003-as, közel 6000 negyven év feletti férfira kiterjedő, telefonos felmérésen alapul. A teszt során több mint 90 kérdést tettek fel az alanyok családi állapotára, foglalkozására, iskolázottságára, általános egészségi állapotára, életmódjára és szexuális életére vonatkozóan.

McLachlan szerint a felmérés hiányossága, hogy megállapításai a résztvevők önértékelésén alapulnak, ezért nehéz megállapítani, hogy pontosan mennyi testmozgás szükséges a reproduktív egészség javításához. Mindemellett úgy vélekedett, hogy az érintetteknek ezen a téren is érdemes követniük a szívegészségügyi előírásokat, és a naponta fél óra intenzív testmozgást végezniük.

- mti/para -