A kevés napfény növelheti a magzatnál a későbbi szklerózis multiplex kockázatát

2010. május 1. - 18:15 | Tech
Azoknál a gyerekeknél, akik édesanyja kevés napfényhez jutott terhessége első harmadában, a későbbiekben nagyobb az esélye a szklerózis multiplex kialakulásának - állapították meg ausztrál kutatók.

A szakértők úgy vélik, hogy a kevés napfény a D vitamin hiányán keresztül befolyásolhatja a magzat központi idegrendszerének vagy immunrendszerének kialakulását, és esendőbbé teszi a szklerózis multiplex (SM) kifejlődésével szemben a későbbiekben.

Az ausztrál kutatók 1524 szklerózis multiplexben szenvedő, 1920 és 1950 között született páciens adatait elemezve megállapították, hogy többségük novemberben vagy decemberben született. Ez azt jelenti, hogy az első trimeszter áprilistól júniusig - a déli féltekén - a téli hónapokra esett. Az adatok szerint májustól júniusig jóval kevesebb SM-páciens született.

Judith Stamples és Lynette Lim, a Canberrai Egyetem munkatársainak közleménye szerint mintegy 30 százalékkal nagyobb volt a szklerózis multiplex kockázata azoknál, akik novemberben és decemberben születtek azokhoz képest, akik májusban és júniusban.

A szklerózis multiplex kialakulásában a D vitamin, illetve a napfény hiányát kockázati tényezőnek tekintő elméleteket támasztja alá, hogy az egyenlítőtől távolodva gyakoribbá válik az idegrendszeri tünetekkel járó autoimmun betegség előfordulása.

A tanulmányt a British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban tették közzé.

(MTI)