A buborékok természetének új elmélete

2010. június 10. - 10:37 | Tech
A buborékok nem egyszerűen eltűnnek, amikor szétpukkannak, hanem egyre kisebb utódbuborékok gyors sorozatában eresztenek le - állapították meg kutatók.
A folyamat hátterében lévő fizika univerzálisnak tűnik, akkor is érvényes, ha a buborékot alkotó folyadékréteg vékony, például a víznél, vagy ha vastag, mint az olajnál.

A brit Nature tudományos magazin csütörtökön megjelent számában közzétett megállapítások ipari alkalmazása igen szerteágazó lehet, mert számos folyamat alapul a buborékképzésen, más eljárásoknál viszont éppen keletkezésüket kell megakadályozni a károk megelőzése érdekében.

Mint James Bird kutatásvezető, a Harvard Egyetem mérnöki és alkalmazott tudományi fakultásának végzős hallgatója elmondta, a felfedezés során ott találtak különlegességet, ahol a legkevésbé számítottak rá. Egyik éjjel kollégájával azt tanulmányozták, miként lehet különböző felületeken buborékokat szétoszlatni, amikor felfigyeltek az egyik buborék szétpattanása utáni gyűrűkre. Bird felidézte, hogy ettől kezdve minden esős napon a tócsák felszínén szétpukkanó buborékokat leste, úszás közben pedig a tenger felszínén a buborékok nyomán kialakuló gyűrűket, és hamarosan rájött, hogy azok mindenütt ugyanolyanok.

Magyarázata szerint a buborék felszínének minimalizálása érdekében szinte tökéletes félgömböt hoz létre, amikor szilárd vagy folyékony felülettel találkozik. Amikor egy kétlépcsős folyamatban kipukkan, tulajdonképpen kisebb buborékok gyűrűjét hozza létre.

Az első lépésben a buborékon működő erők arra késztetik a folyadékfilmet, hogy behajtódjon, létrehozva ezáltal egy fánk formájú, levegőből álló "zsebet". A második lépésben a felületi feszültség kisebb buborékok gyűrűjévé töri szét ezt a légfánkot (gyűrűfelületet), ugyanúgy, ahogy a felületi feszültség egy csapból folyó vékony vízsugarat egyedi cseppekre oszt. Ez a kaszkádhatás igen gyors, szemmel nem látható, a kutatók azonban filmre vették a folyamatot elemzésükhöz.

Bird és kollégája különleges anyagokkal, így lávával is szeretné megismételni a kísérletet, azonban hozzátette, hogy vízzel otthon, a konyhában is kipróbálhatja bárki.

- mti/para - 

Címkék: buborék, gömb, Harvard, Nature