A Stonhengenél is kultikusabb helyet találtak?

2010. július 21. - 12:57 | Tech

Szerették a tisztaságot annak a 4500 éves háznak a lakói, amelyre Nagy-Britanniában, Wiltshire grófságban a hatalmas újkőkori helyszín, a Marden Henge feltárása közben bukkantak a régészek.

Az Avon folyó közelében, Devizes mellett található Marden Henge Nagy-Britannia legnagyobb prehistorikus építménye, amely 10,5 hektáros területet foglal el. Délre helyezkedik el Stonehenge, északra pedig egy másik újkőkori helyszín, Avebury - olvasható a BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között, valamint a The Daily Mail (http://www.dailymail.co.uk) online kiadásában.

Az újkőkori helyszín jelentős része megsemmisült a mezőgazdaság és a talajerózió következtében. Eltűnt az évezredek folyamán a hatalmas kövekből emelt körépítmény is, amely a feltételezések szerint tízszer akkora lehetett, mint Stonehenge "köre". A légi felvételeken azonban látható egy "elsüllyedt" kör alakú "képződmény. Az English Heritage örökségvédelmi szervezet által kezdeményezett hathetes ásatások során a régészek most be kívánják bizonyítani, hogy Marden Henge sokkal jelentősebb kultikus hely volt, mint Stonehenge vagy Avebury.

A félidejénél tartó ásatások egyik érdekes leletének tartják a szakemberek a 4500 éves lakóházat.

"Nem egy átlagos korabeli ház volt" - vélekedett Jim Leary, az English Heritage régésze, aki szerint az építmény leginkább főpapi "rezidenciával" rokonítható. "Még „kandalló” is volt benne, s bárki lakhatta is a házat, adott a tisztaságra, ugyanis rendszeresen tisztította a tűzteret" - magyarázta az archeológus. A hamut, a faszénmaradványokat bejárati ajtóval szemben halmozták fel, s ide zúdították a háztartási szemetet is.

"A hulladékban kovakő-lemezkéket, cserépdarabokat, csonttűket találtunk - olyan dolgokat, amelyek általában nem maradnak fenn régészeti helyszíneken. A leleteknek köszönhetően bepillanthatunk a ház lakóinak életébe" - tette hozzá Jim Leary.

MTI

Címkék: régészet, Stonehenge