Új lézertechnológiát fejlesztettek ki az űrszemét nyomon követésére

2010. július 24. - 15:00 | Tech
Egy ausztrál cég új lézertechnológiát fejlesztett ki az űrszemét lokalizálására és nyomon követésére.

A canberrai székhelyű Electric Optic Systems találmányának újdonsága az eddigi technológiákhoz képest, hogy már rendkívül kis méretű, akár 10 centiméteres tárgyakat is képes azonosítani az űrben.

"Nagyon nagy pontossággal képesek vagyunk nyomon követni a hulladékot, így előre tudjuk jelezni, hogy összeütközik-e más tárgyakkal vagy sem" - magyarázta Craig Smith, a társaság vezetője.

Smith elmondása szerint jelenleg mintegy 200 ezer 1 centiméternél kisebb és 500 ezer ennél nagyobb szemétnek minősülő tárgy kering a Föld körül. Ezek a busznyi méretű űrhajódaraboktól a milliméteres festéktörmelékig a legkülönfélébbek lehetnek.

A problémát az jelenti, hogy az űrhulladék mintegy 30 ezer kilométer/órás sebességgel kering a Föld körül, így ha egy műhold vagy űrhajó nem pont azonos pályán repül egy adott szemétdarabbal, rendkívül nagy sebességű ütközések következhetnek be, súlyos anyagi károkat okozva.

A hulladékot azonosító lézersugarakat a Föld felszínére telepítendő mérőállomásokról indítják majd. A cég közlése szerint igazán pontos eredmények akkor érhetők el, ha kiépül egy számos állomásból álló hálózat. Ennek megvalósulására jó esély van, hiszen a technológia iránt világszerte érdeklődés mutatkozik.

Az Electric Optic Systems tájékoztatása szerint a fejlesztést az ausztrál kormány 4 millió ausztrál dolláros (772 millió forint) támogatása tette lehetővé.

(MTI)

Címkék: űrkutatás, űrszemét