Akkora volt mint egy kutya, és 6 kilót nyomott a legnagyobb patkány

2010. július 26. - 12:05 | Tech
A világ legnagyobb patkányának maradványait fedezték fel ausztrál régészek Kelet-Timoron.

A patkány súlya a szakemberek becslése szerint elérte a 6 kilogrammot, testmérete háromszor meghaladta a ma élő rágcsálók legnagyobbikát, s akkora volt, mint egy kisebb kutya - olvasható az ABC News (http:www.abc.net.au) ausztrál hírportálon.

A fosszíliákat az ausztrál tudományos ügynökség, a  CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) régészei fedezték fel egy barlangban, ahol 12 más, korábban ismeretlen faj egyedeinek a maradványait is megtalálták.

A patkányok közül nyolcnak a testsúlya meghaladta az 1 kilogrammot. A legnagyobb patkány 1000-2000 évvel ezelőttig élt.

Mint Ken Aplin biológus rámutatott, a legújabb leletek fényében elmondható, hogy ötmillió évvel ezelőtt a patkányok voltak a kelet-timori állatvilág "urai".

"Ez a patkányok világa volt, a szigeten a rágcsálóknak legkevesebb 13 faja élt, ami hihetetlen diverzitást jelent" - magyarázta a kutató.

A tudósok a továbbiakban részletesen szeretnék megvizsgálni a mocsaras esőerdő térségét, ahol a feltételezések szerint mind a mai napig élhetnek a ritka növényevő patkányok bizonyos fajai.

"Reményeim szerint néhány kisebb faj, de esetleg egy-kettő a nagyobb testű növényevők közül még mindig létezik a környéken. Amennyiben így van, nagyon gyorsan kell cselekednünk, hogy megóvjuk őket a kihalástól" - emelte ki Ken Aplin.

(MTI)