Kutyatenyésztés: megjelenés vagy jó tulajdonságok?

2010. augusztus 9. - 15:23 | Tech
A kutyatenyésztés már 12 ezer éve folyik, ám eredetileg az állat különleges képességei, szaglása vagy megbízhatósága miatt igyekezett az ember különféle kutyafajtákat kitenyészteni, ez azonban szakértők szerint mára teljesen átalakult különleges megjelenés vagy formák elérésére. Új vizsgálatok azt bizonyítják, hogy ennek során az egyes kutyafajták agya is alapvetően átalakult.

A kutya a legősibb háziállatok közé tartozik. Valaha az emberek olyan kutyát igyekeztek választani, kitenyészteni, amelyik valamilyen feladatot különlegesen jól tudott megoldani: segített a vadászásban, vigyázott a család otthonára vagy vezette és védte a látását vesztett embert.

Aztán eljött a kutya szépségversenyek kora. A tenyésztőknek sikerült rendkívüli formájú, méretű kutyafajtákat kifejleszteni, világsztárok jelennek meg kedvenc ölebük társaságában. Ezek az ebek nem is hasonlítanak a farkasból kifejlődő, emberhez csatlakozó háziállatra.

A Stockholmi Egyetem kutatója, Kenth Svartberg és munkatársai azt vizsgálták, hogy a tenyésztés során ezeknek a kutyáknak az intelligenciája hogyan alakul. Meglepve tapasztalták, hogy már néhány generációs átformálás, átnevelés alatt az állatoknak nem csak a fizikai képességei, hanem a viselkedése és szellemi tulajdonságai is mérhetően megváltoznak.

A svéd kutatók 13 000 egyedet, összesen 31 féle kutyát vizsgáltak. Mérték az állatok kíváncsiságát, segítőkészségét, alkalmazkodóképességét az emberekhez. Azt találták, hogy a különleges külleműre kitenyésztett kutyák éppen ezekből az eredetileg nagyra értékelt tulajdonságokból sokat veszítettek.

Egy másik tanulmány is a tenyésztés okozta elváltozást igazolt. Michael Valenzuela és Paul McGreevy ausztrál kutatók 11 különböző kutyafajta agyát vizsgálták a legkorszerűbb tudományos technikával. A mágneses képalkotó technikával történő vizsgálat azt igazolta, hogy a rövid orrú kutyák agya 15 fokkal előrefelé fordult, a szaglással foglalkozó idegközpont pedig áthelyeződött a koponya legalsó területére - olvasható a PLoS One tudományos folyóiratban.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy bizonyos kutyák koponyájának ilyen mértékű változása, módosulása nem biztos, hogy a szaglóképességet is megváltoztatta. Valenzuela azonban emlékeztetett arra, hogy az ilyen rövid orrú kutyákat általában nem használják különleges szimatfeladatok megoldására.

(MTI)