Gyors agyhullámoknak köszönhető a mély álom

2010. augusztus 11. - 10:53 | Tech
Egy amerikai kutatócsapat kiderítette, miért alszanak egyesek úgy, mint a bunda, ugyanakkor mások miért rezzenek fel minden neszre - a válasz az agyhullámokban rejlik.

Jeffrey Ellenbogen, a massachusettsi Harvard Medical School kutatója három éjszakán át vizsgálta alanyai agyi aktivitását a laboratóriumban. Az alvók agyhullámai alapvetően lassú, rendszeres mozgást mutatnak. Amennyiben csörög a telefon vagy beszélgetés hallatszik, a mélyen alvók egy bizonyos agyterülete gyors agyhullámokat aktivál, amelyek megvédik az agyat a zajoktól.

Minél többször keletkeznek ilyen gyors agyhullámok egy embernél, annál stabilabban alszik, még akkor is, ha sok zaj éri - magyarázta Ellenbogen a Current Biology című folyóiratban a Die Welt című német lap internetes kiadása (www.welt.de) szerint.

A kutató reméli, hogy további vizsgálatok révén fényt tud deríteni a különböző agyhullámok kiváltó okára. Így segíteni lehetne például azokon a kórházi betegeken, akiknek sípoló gépek és képernyők mellett kell(ene) aludniuk.

mti/para