Utolérheti-e Kína globális szuperhatalomként az Egyesült Államokat?

2010. augusztus 18. - 08:09 | Tech
Kína felemelkedése kétségtelenül az utóbbi évek meghatározó gazdasági és politikai történetének tekinthető: szinte hetente jelennek meg újabb és újabb könyvek, amelyek a világgazdaság "elkerülhetetlen" kelet felé billenését és a nem is olyan távoli jövőben Kína teljes világuralmának eljövetelét hirdetik. Ugyanakkor Kína globális befolyásának növekedését gyakran a megfelelő kontextus nélkül vizsgálják, különösen amikor arról van szó, hogy az ázsiai ország globális szuperhatalomként hogyan előzi le - már ha leelőzi egyáltalán - az Egyesült Államokat.

A sajtóban számtalan történettel találkozhatunk, amelyek kínai pénzből megépülő infrastrukturális projektekről vagy "nyersanyagra éhes" kínai vállalatok által nyélbe ütött nagyszabású üzletekről szólnak, miközben a hasonló nagyságrendű nyugati ügyletek már a legritkább esetekben kerülnek a címlapokra. A Newsweek szerint ha közelebbről megvizsgáljuk a legfontosabb gazdasági mutatókat, illetve egyéb, egy-egy ország hatalmát jobban árnyaló tényezőket, mint például a kulturális befolyást és a humanitárius segélyezésben való részvétel mértékét, akkor kiderül, hogy bár Kína mostanra valóban a világ egyik vezető hatalmává vált, befolyását áthatja, sőt gyakran még mindig aláássa az Egyesült Államok hatása.

Tagadhatatlan, hogy Kína kereskedelmi forgalma Afrikával és a latin-amerikai térséggel exponenciálisan nő, az Egyesült Államok azonban továbbra is megelőzi őt ezen a téren, alapvetően azért, mert tevékenysége sokkal változatosabb. Ázsiában kétségtelenül Kína a meghatározó kereskedelmi nagyhatalom, jóllehet forgalma túlnyomó részét az olcsóbb árucikkek teszik ki, és a "tápláléklánc" magasabb szintjeit az Egyesült Államok uralja. A fejlődő délkelet-ázsiai országok az új technológiák, az oktatás és a vállalkozások terén továbbra is az amerikai hatásra hagyatkoznak. Az amerikai segélyezések és működőtőke-beruházások máig jelentősen túlszárnyalják a kínait ezekben a régiókban, ahogy elsőséget élvez az Egyesült Államok "puha hatalma" és katonai ereje is, bár ez utóbbi téren újabban Kína is jelentős fejlesztéseket visz véghez.

(1/3) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: