Új típusú mesterséges szaruhártyával állították helyre emberek látását

2010. augusztus 26. - 10:54 | Tech
Új típusú mesterséges szaruhártyát hoztak létre svéd tudósok, akik páciensek szemébe egy kis kollagén vázat helyeztek be, amely rávette a szaruhártyasejteket, hogy újra növekedjenek, így a kezeltek látása helyreállhat.

Az új módszer a klinikai kipróbálás első szakaszában tíz svéd páciensnél bevált - közölték a kutatók szerdán.

"Belülről próbáljuk regenerálni a szaruhártyát" - emelte ki May Griffith, aki az ottawai kórházi kutatóintézet és a svédországi Linköpingi Egyetem professzoraként vezette a kutatást.

A látáshoz egészséges szaruhártyára, a szem felületét borító filmszerű rétegre van szükségünk, amely a fénysugarak fókuszálásában segít. A szaruhártya könnyen megsérül akár fizikai behatás, akár fertőzés következtében. Az Egyesült Államokban évente 42 ezer ember kap átültetett szaruhártyát, ám az átültetés a kilökődés kockázatát is magában hordozza. Világszerte becslések szerint 10 millióan szenvednek a szaruhártya hibája miatt bekövetkezett vakságban.

A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői őssejtekkel is serkentik a szaruhártya képződését. A biokompatibilis szaruhártya létrehozatalakor ugyanazt a természetes anyagot, a kollagént használják fel a kutatók, amely a valódi szaruhártyát is alkotja.

Az eljárás során először élesztőben növesztettek emberi kollagénszövetet a kutatók, majd kontaklencséhez hasonló formába öntötték, amely a szaruhártya vázát adta. Az új típusú mesterséges szaruhártyát Linköpingben próbálták ki tíz olyan páciensnél, akinek súlyos látáskárosodása volt szaruhártyájuk sérülése miatt.

Az egyik szem sérült szöveteit eltávolították, helyükre pedig beültették a bioszintetikus szaruhártyát. Hamarosan azt tapasztalták, hogy a kollagénben olyan sejtek növekedése kezdődött meg, amelyek az egészséges szaruhártyát borítják. A könnytermelődés normalizálódott, még a szaruhártyában lévő idegek is újranőttek, amit az érzékenység mérésével teszteltek az orvosok. Kilökődés nem fordult elő, holott az immunrendszert elnyomó gyógyszereket nem szedtek a páciensek.

Két év elteltével a résztvevő emberek közül hatnak lényegesen javult a látása, kettőnek pedig nem romlott. Kontaktlencse beültetése után a páciensek látása ugyanolyan mértékben javult, mint azoké, akik a hagyományos szaruhártya-átültetésen estek át.

Szakemberek mindazonáltal figyelmeztetnek, hogy az eddigi tesztekben a páciensek eredeti szaruhártyájának alsó rétegét (endotélium) nem kellett helyettesíteni.

(MTI)