Több mint negyven éve plutónium sugároz Grönlandon

2010. szeptember 2. - 12:04 | Tech
Több mint negyven évvel azután, hogy egy négy atomrobbanófejjel felszerelt amerikai bombázó lezuhant Grönlandon, a sziget egyes részei még mindig rendkívül mérgező plutónium-sugárzásnak vannak kitéve.

A szennyezés tényét már két éve megerősítették, ennek ellenére a hatóságok mind a mai napig nem helyeztek el figyelmeztető táblákat az érintett területeken az őslakosok és a turisták számára. Helyi vadászok mindenesetre elindítottak egy erre irányuló kezdeményezést.

A Thule nevű amerikai katonai bázistól száz kilométerre fekvő, ezer lelkes község, Qaanaaq egyik képviselője a KNR grönlandi közrádiónak adott interjújában közönnyel vádolta meg a nuuki kormányt a sugárzás ügyében.

A B52-es típusú amerikai bombázó 1968 januárjában zuhant le közvetlenül a Thule bázis közelében. A fedélzeten található négy nukleáris robbanófej közül három a tengerbe esett, ezeket sikerült később kihalászni. A negyedik azonban egy jégmezőre zuhant, ahol radioaktív törmelék szóródott szét.

A törmelék begyűjtésére és ártalmatlanítására Dánia és az Egyesült Államok helyieket bérelt fel, akik közül sokan megbetegedtek vagy meghaltak később a sugárzás következtében.

Mind a mai napig tisztázatlan, hogy a negyedik, jégmezőre zuhant robbanófej sugárzó maradványait teljes körűen sikerült-e begyűjteni. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy 11 évvel a baleset után - vagy legalábbis valamivel később - ez maradéktalanul megtörtént.

A legendák övezte Thule katonai repülőbázis a közelmúltban valószínűleg a Guantánamóba irányuló fogolyszállítmányok közbülső állomásaként is szolgált.

mti/para