A világ első mozgóbélyege Magyar Termék Nagydíjat nyert

2010. szeptember 9. - 16:52 | Tech

A világ első mozgóbélyege, a Gömböc-bélyegfüzet Magyar Termék Nagydíjat nyert.

A laikusok számára a Gömböcöt leginkább formája és egyedi mozgása teszi minden mástól megkülönböztethetővé. A grafikai és kivitelezési feladat így kézenfekvő volt, ezt az egyedi formát és mozgást kellett visszaadni a bélyegen is. A szigorú postatechnológiai szabályok miatt a mozgófilmek világában alkalmazott elv alapján születhetett meg a világ első "pörgetős "mozgóbélyege - közölte Hüse Marianna szóvivő az MTI-vel.

Oravecz István fotóművész fázisfotói adják vissza a teljes mozgási folyamatot, a bélyegtervezés pedig Nagy Richárd Márk, Cosovan Attila Róbert, Cosovan Tamás Rudolf és Hosszú Gergely tervezőművészek munkája. Az alapötlet Csegezi Tamásnétól, a Magyar Posta filatéliai vezetőjétől származik.

A Gömböc-bélyegfüzet nem az első postabélyeg, amely nagydíjas lett. 2009-ben a különleges nyomdatechnikai elemeket tartalmazó Sarkvidékek és gleccserek védelme bélyegblokk és bélyegsor, valamint az 50 éves a Budapesti Kutatóreaktor, vagyis a hőre változó színű bélyegblokk nyerte el e kitüntető címet.

MTI


Címkék: bélyeg, gömböc