Hárman kapták a közgazdasági Nobel-díjat munkapiaci összefüggésekért

2010. október 11. - 15:02 | Tech
Az amerikai Peter Diamond és Dale Mortensen, valamint a brit-ciprusi Christopher Pissarides kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Az indoklás szerint a három díjazott jelentősen segített megérteni azt, hogy a gazdaságpolitikai szabályozása miként hat a munkanélküliségre, az álláskínálatra és a bérekre. A három kutató munkásságának eredményei alkalmazhatók más területekre is, mint például a munkaerőpiac, az ingatlanpiac, és a közszféra gazdaságtana. - közölte a Nobel-díj bizottság.

A közgazdasági Nobel-díj valójában Nobel-emlékdíj, mivel Afred Nobel ebben a tudományágban nem alapított díjat. A Svéd Bank (Sveriges Riksbank) alapította a díjat fennállásának 300. évfordulója alkalmából, 1968-ban. Célja a közgazdasági tudományok terén elért eredmények elismerése volt, és mindezt a Nobel-díjak kiegészítéseként kívánták elérni. A Nobel Alapítvány végül támogatta ezt a kezdeményezést, bár a döntés jogosságát sokan vitatják.

A díjat első ízben 1969-ben ítélték oda. A díj hivatalos neve: a Svéd Bank Közgazdaságtudományi Díja Alfred Nobel emlékére, de röviden közgazdasági Nobel-emlékdíjnak szokás nevezni. A díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia ítéli oda. 

FH/para