Tovább csúszik a Discovery utolsó kilövése

2010. október 31. - 08:53 | Tech
Újabb 24 órával csúszik a Discovery utolsó kilövése - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szombaton, hozzátéve, hogy a tervek szerint jövő szerdán lőhetik fel az űrsiklót. A késlekedést a nyomásszabályozó rendszer meghibásodásával indokolták, amelynek kijavításán folyamatosan dolgoznak a Kennedy Űrközpont szakértői.

A nyomásszabályozó hibáját pénteken fedezték fel, és akkor jelentették be, hogy az eredetileg tervezett hétfő helyett kedden indul az űrsikló. Jeff Spaulding, a NASA tesztelési igazgatója szerint azonban, bár a technikusok előrehaladtak a probléma megoldásában, mégsem tudják tartani az eredeti ütemtervet, ezért kell egy újabb nappal későbbre tolni a startot.

"Optimisták vagyunk a szerdai kilövéssel kapcsolatban" - tette hozzá az igazgató, aki szerint ha valóban elkészülnek a javítással, akkor helyi idő szerint délután 3 óra 52 perckor lövik fel a Discoveryt a floridai Kennedy Űrközpontból.

Erre egyébként a meteorológusok is nagy esélyt adnak, előrejelzéseik szerint ugyanis abban az időben 70 százalékos esély van arra, hogy megfelelőek legyenek az időjárási viszonyok. Sokáig ugyanakkor nem húzhatják a javítást a NASA-ban, ugyanis a kilövésre alkalmas "ablak" november 7-ig teszi lehetővé a startot.

A Discovery hat amerikai asztronautát szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), valamint egyebek mellett a Robonaut-2 névre keresztelt szerkezetet, ami az első emberformájú robot lesz a világűrben. Az űrhajósok a várakozások szerint két űrsétát tesznek majd az űrállomáson, különféle javításai munkálatok miatt.

Az út az idei negyedik és egyben utolsó űrsikló-kirándulás lesz az ISS-re, a Discovery számára pedig a végleges búcsút jelenti a repüléstől. A három amerikai űrsiklót ugyanis jövő évtől kivonja a forgalomból a NASA. Az Atlantis idén májusban repült utoljára, míg az Endeavour utolsó startja a tervek szerint jövő februárban lesz. Ez egyben azt is jelenti, hogy a következő években egyedül az orosz Szojuzok lesznek alkalmasak arra, hogy embert szállítsanak a Nemzetközi Űrállomásra.

FH/para

Címkék: Discovery, NASA