Lőn világosság: Implantátum a vakoknak

2010. november 3. - 19:35 | Tech
Egy implantátumnak köszönhetően három vaknak született ember képes megkülönböztetni egymástól az asztalra helyezett tárgyakat.

Van remény arra, hogy született látászavarral küszködő vakok képesek legyenek a látásra. Német tudósok egy olyan implantátumot szerkesztettek, amely pár nappal a próbabeültetés után három embernek is lehetővé tette, hogy lássa a tárgyak alakját. Egyikük önállóan képes volt tájékozódni a szobában, megállapítani az órán az időt, és a szürke szín hét árnyalatát különböztette meg. Később a nagy betűket is felismerte. Helyesen írta le az asztalra helyezett villát, kést, geometriai alakzatokat, a különböző gyümölcsfajtákat – áll a tanulmányban, melyet a Proceedings of the Royal Society tudományos lap tett közzé.

A műszert a tübingeni Eberhard Karl egyetem tudósai Retinal Implant AG szakembereivel közösen szerkesztették. Műr a múltban is kísérleteztek hasonlóval, azt azonban nem ültették be a retina mögé, hanem egy speciális szemüvegen helyezték el, amin parányi kamera működött. Az implantátum tulajdonképpen egy nagyon vékony, tizedmilliméternyi vastagságú lemez, amely 1500 fényérzékelőt tartalmaz.

SITA/para


Címkék: implantátum, vak, vakok