Súlyosabb a tüdőgyulladás, mint az emberek gondolnák

2010. november 13. - 18:05 | Tech
A tíz leggyakoribb halálok között szerepel a tüdőgyulladás. A Légúti Betegek Országos Egyesülete szerint akik megkapják, azok közül minden tizedik belehal a betegségbe. Az emberek általában nem tartják súlyos betegségnek, mert már hatékony antibiotikumok léteznek, az viszont nem közismert, hogy sokan kórházi kezelésre, sőt gépi lélegeztetésre szorulnak emiatt. Elsősorban a kisbabák és az idős emberek veszélyeztetettek - hangzott el a szombati RTL Híradóban.

Több tízezren kapnak tüdőgyulladást évente Magyarországon. Közülük minden tizedik bele is hal a betegségbe, ez több ezer áldozatot jelent évente. A tüdőgyulladás a világon az első tíz halálok között van, mint például a tüdőrák vagy a TBC is. A tüdőgyógyász szerint nem köztudott, hogy vannak nagyon súlyos esetek is.

Mucsi János, a Légúti Betegek Országos Egyesületének ügyvivője az RTL Híradónak azt mondta: a tüdőgyulladásról az a kép alakult ki, hogy nem is olyan súlyos betegség. Ennek az az oka, hogy hatékony antibiotikumok vannak, illetve az emberek sok beteget látnak, akiket járóbetegként látnak el.

Kizárólag a tüdőröntgenből lehet biztosan megállapítani a bajt. A tüneteket, mint például a lázat, a köhögést vagy a hátfájást nem minden beteg veszi komolyan. Pedig minél hamarabb ismerik fel, annál hatásosabb a kezelés. A súlyos tüdőgyulladás leginkább a kisgyerekeket és az időseket veszélyezteti, a szakemberek szerint a közelgő influenza szezonban rájuk különösen figyelni kell.

FH/para

Címkék: tüdőgyulladás