NASA: Kiszivárgott hírek a nagy bejelentésről

2010. december 2. - 18:39 | Tech

Kiszivárgott hírek szerint nem a Földön kívül találta idegen életforma nyomait a NASA, "csupán" a bolygónkon fedeztek fel egy, a tudományos elméleteknek ellenmondó, ismeretlen organizmust - közölte csütörtökön az AFP. Az amerikai űrkutatási hivatal magyar idő szerint este nyolckor tart sajtókonferenciát, addig hírzárlat van.

A kiszivárgott hírek szerint a NASA azért tartja fontosnak az organizmus felfedezését, mert ez új alapokra helyezi a Földön kívüli élet utáni kutatást. A felfedezés állítólag egy földi tavat vizsgáló és a NASA alkalmazásában álló kutatócsoport teljesítménye.

A kiszivárgott információk szerint Kaliforniában, a mérgező vizéről híres Mono-tóban találtak egy baktériumot, amelynek örökítő anyaga, DNS-e nem abból a hat elemből épül fel, mint a többi életforma a Földön. Jelenlegi tudásunk szerint a földi élet alapja hat elem: a szén, a hidrogén, a nitrogén, az oxigén, a foszfor és a kén, vagy az elemek tudományos nevének kezdőbetűivel: a CHNOPS-csoport.

A Mono-tóban talált baktérium DNS-ében azonban foszfor helyett arzén van, amiről a tudomány eddig úgy tartotta, hogy teljesen lehetetlen. A 15-ös rendszámú foszfor és a 33-as rendszámú arzén egyébként egymás alatt található a kémiai elemek periódusos rendszerének oszlopában. Az arzén azonban lelassítja az élő szervezet működését, amely végül leáll, ezért tartják méregnek ezt.

Legalábbis eddig így tudtuk. Az arzén persze változatlanul méreg, de jelenléte alapelemként egy eddig ismeretlen élőlény örökítő anyagában átalakíthatja az evolúcióról szóló eddig elméleteket, és megváltoztatja annak irányát, hogy milyen elemek után érdemes kutatni a világűrben, amikor idegen életformákat keresünk.

fh