Sikeresen visszatért a Földre a világ első magán-űrkapszulája

2010. december 9. - 08:00 | Tech
"Tökéletes" küldetést hajtott végre a SpaceX nevű amerikai cég, amely szerdán a világon elsőként állított Föld körüli pályára, és hozott vissza egyben egy magánpénzből finanszírozott űrkapszulát - közölte az amerikai űrkutatási hivatal. A Dragon (sárkány) nevű kapszula Mexikótól nagyjából nyolcszáz kilométernyire csapódott a Csendes-óceánba.

"Ha emberek is lettek volna a Dragon űrkapszulában, nagyon szép, sima utazásuk lett volna" - jelentette ki a SpaceX alapítója, a sikerrel teljesített küldetés után. Elon Musk elmondása szerint az űrkapszula első útja "jobban sikerült, mint várták".

A hét ember szállítására képes űrkapszulát a SpaceX nevű cég saját fejlesztésű, "Falcon 9" nevű rakétájával lőtték fel az űrbe, a floridai Cape Canaveral légibázisról. Az emberek nélkül fellőtt Dragon kapszula tíz perccel az indítás után sikeresen levált a hordozórakétáról, és háromszáz kilométeres magasságban földkörüli pályára állt. Visszatérése előtt kétszer kerülte meg a Földet, és közben több feladatot is végrehajtott.

A Dragon több mint három órával az indítás után tért vissza a földre, mindössze 52 másodperccel később az eredetileg tervezett időpontnál. A három ejtőernyővel leereszkedő kapszula a landolási helytől tíz kilométernyire csapódott a Csendes-óceánba - közölte a SpaceX elnöke.

A sikerrel végződött első küldetés után még két tesztet terveznek. A következő alkalommal a Dragon tíz kilométernyire meg fogja közelíteni a Nemzetközi Űrállomást, egy ötnapos küldetés részeként. Később pedig legénységet és ellátmányt is vinnének az állomásra. Mindkét tervbe vett küldetést 2011-re tervezik.

FH/para