Nem csodálhattuk meg a reggeli napfogyatkozást

2011. január 4. - 13:02 | Tech
Csalódott voltak azok az európaiak, aki kedden délelőtt látni szerették volna a részleges napfogyatkozást, de borult időre ébredtek.

A kontinens légkörét beborító vastag és egybefüggő felhők ugyanis elzárták előlük a látványt.

Londonban, Párizsban, Brüsszelben, Amszterdamban, Rómában, ahol a legtöbben kémlelték az eget, az érdeklődők csak a kísérteties szürkeséget láthatták a fejük felett. "Csak a szokásos brit felhők tárultak elém"- írta a Twitteren egy csalódott nő. "Végül is láttam valamit a napfogyatkozásból, mert Köln felett keletkezett némi rés a felhőtakarón, de az egész látványból nem volt részem" - írta egy német férfi.

Európában az Északi-sarkkörtől alig 200 kilométerre lévő svéd Skellefteea városában viszont tiszta volt az ég."A Nap 80 százaléka takarásban van!" -így kiáltott fel Göran Olofsson, csillagász professzor kedden délelőtt.

Spanyolország déli részén és Izraelben is szerencsésebbek voltak az emberek, mivel több teleszkóp révén élő közvetítéssel láthatták a neten a részleges napfogyatkozást.

Magyarországon csak a nyugati országrészben élők láthattak valamit a jelenségből - számolnak be az idokep.hu és a koponyeg.hu internetes portálok. A beérkezett fotók alapján Győrtől Pécsig volt látható a napfogyatkozás, az ország nagy részén azonban köd és egybefüggő felhőzet takarta el a látványt.

A részleges napfogyatkozásból kisebb részt láthattak az érdeklődők Oroszország középső részein, Kazahsztánban, Mongóliában és Kína északnyugati térségében. Az amerikai űrkutatási hivatal közlése szerint idén két részleges, és két teljes napfogyatkozás lesz látható a Földön.

Amikor a Hold teljes árnyéka egyáltalán nem vetül a Földre, csak az úgynevezett félárnyék érinti azt, részleges napfogyatkozásról beszélünk. A Földnek egyetlen pontján sem látható ilyenkor a Hold úgy, hogy teljesen eltakarja a Napot. A részleges napfogyatkozások csak nagy takarás esetén vehetők észre szabad szemmel.

fh