Hátborzongató videó egy jegesmedve etetéséről

2011. január 5. - 19:07 | Tech
Közzétettek szerdán a világhálón egy videót, amelyet egy hatalmas jegesmedve etetéséről vettek fel norvég készítői. A"piknik egy jegesmedvével" című videót egy valamikor vadászatra használt vitorlás hajóról vették fel a sarkvidéken.

A Havella nevű hajón többeket látni, és persze a hatalmas jegesmedvét is, amelyet odacsalt az ételek szaga. Az állat két lábra ágaskodik, majd a hajókorlátba kapaszkodva nyújtogatja nyakát alig pár centire az emberektől. Először egy nő ad neki egy nagyobb, húsos csontdarabot, amit a medve a szájával megragad, majd a jégtáblára visszahuppan.

De rövidesen visszatér, és azt látni, hogy egy férfi a jegesmedvének szendvicseket ad."Lazacos, majonézes szendvicsekkel kínálom"- mondja egy Ragnar Thorseth nevű férfi, miközben a jegesmedve jóízűen falatozik. Közben láthatóan az állat próbálja megvetni hátsó lábait a hajó oldalán, és egy ponton úgy néz ki, hogy pillanatokon belül sikerül is beugrania a fedélzetre. A hajó utasain látszik, hogy hátrálni készülnek. A medve azonban visszaesik a jégtáblára. Itt egy vágás van, majd a videó végén a hatalmas ragadozó már a hajón rohangál, miközben egy zárt kabinból filmezik.

Nem tudni, hogy ezután mi történt: a jegesmedve felforgatta-e a fedélzeten található csomagokat, megpróbált-e betörni a kabinba vagy távozott. Mindesetre arról nincs hír, hogy bárki megsérült volna. Thorseth azt mondja a többi utast nyugtatgatva a filmben:"Az ember képes felmérni, hogy egy jegesmedve vagy más vadállat, akár embertársa, és bármely helyzet veszélyt jelent-e a számára."

A védett állatnak számító jegesmedvét a kipusztulás veszélye fenyegeti, mert szakértők szerint a globális felmelegedés következtében egyre kevesebb jégtáblát talál, amelyeken úszva meg tudja közelíteni zsákmányállatait, a fókákat, és a rozmárokat. A jelenlegi számítások szerint, ha nem változnak a kedvezőtlen viszonyok, 2050-ig a vadon élő jegesmedvék kétharmada el fog tűnni.

(Független Hírügynökség)

Címkék: jegesmedve