Nagyon ősi, ismeretlen életet rejthet a Vosztok-tó

2011. január 8. - 16:22 | Tech
Az antarktiszi Vosztok-tó 14 millió éve van elzárva, a külvilágtól jelenleg egy 4 kilométer vastagságú jégréteg választja el.

A tudósokat 1994-es felfedezése óta foglalkoztatja a kérdés, vajon milyen egyedi vízalatti világ rejtőzhet a mélyben?

Több évnyi találgatás után az idén végre bepillantást nyerhetünk ebbe a különleges közegbe, az orosz fúróegység akár már januárban elérheti a vizet, bár a mintavételre valószínűleg a következő helyi nyár beköszöntéig, vagyis az év végéig várni kell.

A műveletet végrehajtó szentpétervári Arktisz- és Antarktisz Kutató Intézet (AARI) egy ötletes megoldással biztosítja a mintavétel szennyezésmentes megvalósítását. "Amint elértük a tavat, a víz nyomása felfelé nyomja a folyékony közeget és a fúrási folyadékot a fúrólyukban, majd megfagy" - magyarázta Valerij Lukin, az AARI tudósa, a fúrási munkálatok vezetője. A következő idényben a csapat visszamegy megfúrni ezt a fagyott vizet, kiemelve a mintát.

"Az oroszok igazán nagyszerű munkát végeztek, megoldást nyújtva ennek a felderítetlen környezetnek a beszennyezésével kapcsolatos összes felmerülő aggályunkra - mondta Manfred Reinke, az ATS vezetője.

sg.hu