Február végén megy utoljára az űrbe a Discovery

2011. január 14. - 09:52 | Tech
A tervek szerint február 24-én indul utoljára a Nemzetközi Űrállomáshoz a Discovery űrsikló - jelentette be csütörtökön az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA). Azt is közölték, hogy az Endeavourt áprilisban lövik ki az űrbe.

Ha a NASA költségvetése engedi, legfeljebb még egyszer indítanak űrsiklót a világűrbe, de aztán befejezik az űrsikló-programot.

A Discoveryt eredetileg novemberben indították volna, de a startot elhalasztották, mert szivárgást észleltek az űrsikló külső üzemanyagtartályán. A tervek szerint február 24-én, helyi idő szerint délután 4 óra 50 perckor indul majd el.

Az Endeavour űrsikló a tervek szerint április 19-én, este 7 óra 48 perckor startol a Florida állambeli Kennedy Űrközpontból.

Az Endeavour utolsó útjának vezetője Mark Kelly űrhajós lesz, de egyelőre nem tudni, hogy a NASA ragaszkodik-e hozzá. Kelly felesége ugyanis Gabrielle Giffords: a képviselőre szombaton lőtt rá egy 22 éves merénylő egy tucsoni gyűlésen, a politikus még mindig kritikus állapotban fekszik egy helyi kórházban.

FH/para

Címkék: Discovery